over-ons

Open dag

Vakmensen uit de buurt komen vol belangstelling een kijkje nemen bij Fred van der Aa Machinale Timmerwerken, gevestigd aan de Notelstraat 35 te Esbeek. Ze kijken hun ogen uit. Sinds enkele weken is de fabriek totaal veranderd. “We hebben een computergestuurde ‘robot’ in dienst genomen”, lacht Mark van der Aa, die samen met zijn vader Fred het bedrijf runt. “Deze machine kan alles maken, als je er natuurlijk maar voor zorgt dat je de goede dingen programmeert. Kozijnen, ramen en deuren worden gemaakt met een akelige precisie." U kunt met de robot kennismaken tijdens de open dag op zaterdag 26 mei 2018. 

De machine was echt hard nodig. Sedert 2015 is het bedrijf waar vijf jaar geleden alleen Fred van der Aa in werkte, uitgegroeid tot een team van zeven personen. Zoon Mark kwam in 2013 in het bedrijf en toen de crisis voorbij aan het gaan was, nam het aantal opdrachten explosief toe. “We hadden dringend behoefte aan goede vaklui die kozijnen konden maken, spuiten, afmonteren en natuurlijk bij de mensen konden monteren. Vroeger deden mijn vader en ik dat allemaal met z'n tweeën en moesten we superefficiënt werken om alles op tijd klaar te krijgen. Nu kunnen we het werk verdelen en heeft ieder zijn specialisme. En wij zijn altijd onze filosofie trouw gebleven: de particulier kan bij ons terecht voor één raampje, maar we leveren ook aan zzp’ers en bedrijven. En als maatwerk nodig is - denk aan restauraties of renovaties - dan is vakmanschap nodig om dat te kunnen maken wat de klant wil. In ambachtelijk maatwerk zijn wij sterk”, vertelt Mark. 

 

Maatwerk

“Kijk maar eens naar deze garagedeur. Hij is speciaal ontworpen en gemaakt voor een woning. De klant wilde een houten deur die inbraakveilig was, met een loopdeur en draaimechaniek. Dat vinden we nou een leuke opdracht. We kunnen ons vakmanschap daar helemaal in kwijt”, zegt Fred. “Mark en ik zijn degenen die naar de klant toe gaan en alles inmeten. Dan maken we het ontwerp en leggen dat aan de klant voor. Als die akkoord is, maken we de deur in onze werkplaats. Wij kunnen alles maken en zijn niet gebonden aan standaardafmetingen. Dat is wel zo fijn. Iedereen weet dat in een huis lang niet alles precies haaks staat. Wij lossen dat op. Wij leveren kwalitatief hoogstaande en duurzame producten. Deuren, kozijnen, ramen, trappen. Met ons machinepark kunnen wij eigenlijk alles maken wat de klant wil. Ik ben degene die er altijd bij is om alles bij de klant te monteren. Mark is meer de man van het calculeren, de inkoop, het voorbereiden van het werk en het kantoorwerk geworden. Ik voel me meer thuis bij het ambacht.” 

 

Familiebedrijf

In 1986 begon Fred als zelfstandig ondernemer met zijn timmerbedrijf in Haghorst. In 2002 opende hij zijn bedrijf in Esbeek. Het was een volledig ingerichte werkplaats met eigen opslag, een machinepark, een spuiterij en een plek om af te monteren. Mark volgde een opleiding als kaderfunctionaris timmer- en meubelindustrie. “Ik genoot van het ambachtelijk werk als meubelmaker. Heerlijk om met de hand voor op een kast een leeuwenkopje uit te snijden. Dit soort specialistisch werk is nagenoeg verdwenen. Je kunt het vaak voor weinig geld in lageloonlanden bestellen. Veelal komen opdrachtgevers met een idee dat ze ergens gezien hebben. Wij kunnen dat idee omzetten in een ontwerp en uitvoeren. Het is overigens niet zo dat men alleen maar voor maatwerk bij ons terechtkan; wij leveren bijvoorbeeld ook de gewone deuren, inclusief beslag. Wij leveren alle soorten maatwerk kozijnen, ramen, deuren, schuif- en vouwpuien, taatsdeuren, licht- straten, noem maar op. En dat in alle vormen en profileringen, gegrond of compleet afgelakt, inclusief beglazing en hang- en sluitwerk. Onze voorkeur gaat uit naar hout. Hout geeft, vinden wij, altijd de mooiste uitstraling. Zelfs als u een bouwproject heeft kunnen wij ervoor zorgen dat alles op rolletjes loopt. Het is vaak lastig om de juiste afstemming te vinden met de schilder, stukadoor, lood- gieter. Wij kunnen die zorg overnemen en hebben in de loop van meer dan dertig jaar heel veel vakbekwame mensen om ons heen verzameld.”  

 

Robot

En dan is er sinds 2018 het achtste personeelslid bijgekomen: de robot. De machine kan per dag tot 120 onderde- len voor kozijnen et cetera precies op maat maken. Veel ‘oude’ machines in het bedrijf waren in één klap overbodig. “Het is een enorme investering, maar met deze machine kunnen we weer jaren vooruit. Wij kunnen onze klanten voorzien van het kwaliteitswerk dat ze van ons gewend zijn”, besluiten Fred en Mark.

U kunt kennismaken met deze innovatie op de open dag van Fred van der Aa Machinale Timmerwerken op zaterdag 26 mei van 10.00 tot 16.00 uur.
 

Fred van der Aa Timmerwerken

 

Notelstraat 35
5085 ET Esbeek
T: 013 505 48 85
E: Info@fredvanderaa.nl
I: www
.fredvanderaa.nl

Partners

www.bedrijventerreinmierbeek.nl

www.saunabouwvangestel.nl

www.abierings.nl